Spații Urbane în Acțiune. Cartier de București – Tei, Tineretului, Timpuri Noi – eveniment interdisciplinar de lansare a rapotului de cercetare socio-antropologică, 2-5 aprilie 2015

cartier-bucuresti_web

Spații Urbane în Acțiune
Cartier de București – Tei, Tineretului, Timpuri Noi. Eveniment interdisciplinar de lansare a rapotului de cercetare socio-antropologică
Tranzit.ro, str. Gazelei nr. 44, sector 4, București
2-5 aprilie 2015

RO
– – – – –

Spații Urbane în Acțiune
Cartier de București – Tei, Tineretului, Timpuri Noi
Eveniment interdisciplinar de lansare a rapotului de cercetare socio-antropologică
2-5 aprilie 2015

Asociatia Tranzit.ro, București
str. Gazelei nr. 44, sector 4

Asociația Komunitas vă invită, în zilele de 2-5 aprilie 2015, la evenimentul de lansare a Raportului de cercetare urbană “CARTIER de BUCUREŞTI – Tei, Tineretului, Timpuri Noi – cercetare socio-antropologică”, realizat în cadrul proiectului ”Spații urbane în acțiune”.

Evenimentul se va desfășura la sediul Tranzit.ro (București, Str. Gazelei nr. 44, sector 4), într-un cadru interactiv, bazat pe dialog și promovarea ideilor și inițiativelor legate de activarea spațiilor urbane, educație urbană și implicare cetățenească.

Invitaţii speciali care vor susține prezentări în cadrul evenimentului sunt Doina Petrescu (atelier d’architecture autogérée, Paris), Vladimir Us, Vitalie Sprînceană și Mariana Șeremet (Asociația Tinerilor Artiști Oberliht, Chişinău), Laura Panait, Ani Marincean și Diana Galos (Colectiv A, Cluj) și Nicoleta Chiriță (CeRe, Bucureşti).

În zilele de 4 și 5 aprilie va avea loc un atelier de lucru, adresat în special studenților, în cadrul căruia se vor aborda subiecte referitoare la îmbunătățirea spațiilor urbane colective din cartiere și se vor trasa primele direcții și concepte pentru intervențiile urbane din vara lui 2015, care vor fi realizate de studioBASAR în cadrul unei alte componente a proiectului ”Spații urbane în acțiune”. Atelierul va fi coordonat de studioBASAR, Komunitas, aaa, Oberliht şi Colectiv A.

Vă așteptăm la acest eveniment pentru a creiona împreună orașul pentru oameni și pentru a discuta despre posibilitățile, limitele și șansele acestuia, pe parcursul următorului program:

Joi, 2 aprilie 2015
18:00-21:00

– cuvânt introductiv și prezentare generală a proiectului ”Spații Urbane în Acțiune” (SUA) – Anca Tîrcă, manager de proiect
– prezentarea componentei de cercetare clasică din cadrul proiectului SUA – Vlad Cătună, expert în proiect, coordonator al cercetării socio-antropologice
– prezentarea componentei de cercetare aplicată din cadrul proiectului SUA – Alex Axinte și Cristi Borcan (studioBASAR)
– prezentarea componentei de educație urbană din cadrul proiectului SUA – Sabina Lefter / Andreea Lipan, traineri educatie urbana
– lansarea Raportului de cercetare – Vlad Cătună
– discuții, dezbateri

Vineri, 3 aprilie 2015
18:00-20:30

– CeRe, București – prezentare despre grupurile de inițiativă civică din diverse cartiere ale Bucureștiului
– Colectiv A, Cluj – prezentare despre inițiativa de urbanism participativ ”La Terenuri”, derulată în cartierul clujean Mănăștur
– Oberliht, Chișinău – prezentarea unor diverse iniţiative de artă în spațiul public şi a proiectului „Parcul Zaikin – un parc pentru comunitate” din Chişinău
– aaa, Paris – prezentarea strategiei R-Urban pentru regenerare urbană rezilientă, derulată în Colombes, Paris
– discuții, întrebări și răspunsuri – moderatori: Alex Axinte și Cristi Borcan (studioBASAR)

Sâmbătă, 4 aprilie și duminică, 5 aprilie 2015
10:00-20:00

– atelier de lucru (participanţi – studenţi din cadrul proiectului)

Intrarea este liberă!

Scurtă prezentare a organizațiilor implicate în eveniment:

Atelier d’architecture autogéréé (aaa) este o platformă colectivă înfiinţată în Paris, în 2001, de Doina Petrescu şi Constantin Petcou. Platforma mediază acţiuni şi cercetează mutaţiile urbane şi practicile emergente în oraşul contemporan, implicând arhitecţi, artişti, studenţi, cercetători, activişti şi rezidenţi cu origini sociale şi culturale diferite. Proiectele aaa se concentrează pe auto-organizarea şi auto-managementul spaţiului colectiv, reţelele şi procesele catalitice emergente, rezistenţa la dezvoltările generate de profit, reciclarea şi construcţiile ecologice şi producţia colectivă de cunoaştere. Dintre proiectele recente amintim ECObox şi Passage 56, precum şi reţelele PEPRAV (European Platform for Alternative Practice and Research on the City) şi Rhyzom (o reţea pentru practici culturale trans-locale). În prezent, aaa dezvoltă R-Urban, o strategie participativă pentru rezilienţa urbană în Paris, printr-un proiect pilot susţinut de programul UE Life (http://urbantactics.org/).

Colectiv A este un ONG cultural, membru fondator al spațiului de artă contemporană Fabrica de Pensule din Cluj. Asociația promovează cultura activă prin proiectele pe care le propune și le susține în România și în străinătate. Principalele proiecte ale asociației sunt festivalul internațional de teatru, dans și artă video „Temps d’Images” și proiectul comunitar La Terenuri – Spațiu Comun în Mănăștur. Pe lângă aceste proiecte, Colectiv A participă la dezvoltarea scenei culturale prin workshop-uri de dans contemporan, producții de spectacole interdisciplinare, rezidențe artistice sau expoziții(http://www.colectiva.ro/).

Fondată în anul 2000 și bazîndu-se pe o experiență îndelungată ca actor cultural independent, Asociația “Oberliht” are scopul de a interconecta scenele artistice dispersate și de a forma o comunitate artistică, utilizînd spațiile publice. Organizația dezvoltă și menține platforme interdisciplinare și proiecte ce vizează conectarea atât a inițiativelor locale de artă și cultură contemporană, cât și a celor internaționale și pledează pentru un sector cultural puternic și independent în Republica Moldova și în regiune, inițiază și menține servicii informaționale pentru lucrătorii în domeniul culturii (lista informativă [oberlist]) și publicații tipărite, precum Revista la PLIC. Asociația derulează proiecte legate de mediul construit și dezvoltarea orașului și abordează problematica forțelor și proceselor care modelează spațiul public astăzi și a modului în care locuitorii iau parte la acest procese (https://www.oberliht.org/).

CeRe s-a născut din convingerea că participarea publică nu este doar un moft, ci un principiu, care, dacă este folosit în adevăratul sens, poate aduce un câștig important comunităților din România. Misiunea CeRe este de a sprijini organizațiile neguvernamentale și instituțiile publice în însușirea principiilor și aplicarea metodelor de participare publică. Pentru a îndeplini această misiune, CeRe oferă asistență organizaţiilor neguvernamentale și instituţiilor publice, astfel încât acestea să mobilizeze cetățenii din comunitățile în care activează să participe la campanii de advocacy care să promoveze interesele comunității, la elaborarea și implementarea politicilor publice și la monitorizarea activităților instituțiilor publice (http://www.ce-re.ro/home).

studioBASAR a fost înfiinţat în 2006 de către Alex Axinte şi Cristi Borcan atât ca un studio de arhitectură, cât şi ca o echipă de observaţie şi intervenţie urbană. Preocupaţi de dinamica culturii urbane contemporane şi de degradarea spaţiului public, proiectele studioBASAR variază de la intervenţii în spaţiul public, instalaţii artistice, cercetări urbane, ateliere de educaţie nonformală, până la concursuri şi diferite tipologii de clădiri rezidenţiale şi publice (http://www.studiobasar.ro/).

Asociaţia Komunitas este un laborator interdisciplinar socio-antropologic și educațional, înființat în anul 2006, un spațiu în care se experimentează mult și se pun bazele unor modalități noi de educație non-formală pentru tineret, cercetare urbană, dezvoltare comunitară și activare a spațiilor publice. Proiectele noastre se bazează pe un demers coerent de acţiune socială şi îşi propun să iasă din cadrul strâmt în care se manifestă de obicei ştiinţele sociale în România, punând accent pe dimensiunea aplicată a acestora, în paralel cu facilitarea înţelegerii anumitor noţiuni şi mecanisme sociale în rândurile tinerilor și ale publicului larg (http://asociatia-komunitas.ro/).

Evenimentul de lansare a Raportului de Cercetare Urbană este organizat în cadrul proiectului “Spaţii urbane în acţiune“, cea mai nouă inițiativă a Asociației Komunitas. ”Spaţii urbane în acţiune” propune soluții de abordare a trei cartiere din București (Tei, Tineretului și Timpuri Noi) într-o manieră integrată și interdisciplinară, lucrând pe mai multe planuri complementare, care vizează următoarele tipuri de activităţi: cercetare urbană pe tema spațiilor publice din cele trei cartiere, evenimente comunitare și festivaluri urbane, intervenții urbane participative, educație urbană adresată elevilor din cinci școli/licee situate în cele trei cartiere și bazată pe elemente de urbanism, antropologie urbană și implicare civică.

Proiectul se derulează în perioada 1 mai 2014 – 30 octombrie 2015, iar zonele de interes sunt trei cartiere din București: Tei, Tineretului și Timpuri Noi.

Proiectul este coordonat de Asociația Komunitas, se derulează în parteneriat cu Asociația ArtWe, Asociația tranzit.ro, Direcția pentru Sport și Tineret a Municipiului București și este susținut de grupul de arhitecți studioBASAR.

Proiectul Spații urbane în acțiune este finanțat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG in România.

Parteneri media: Asociația Zeppelin, Arhitectura, Arhitext, Think Outside The Box, Bună Dimineața, București!, Creionetica.

Detalii suplimentare se găsesc pe pagina de Facebook a proiectului:
https://www.facebook.com/spatiiurbaneinactiune

Tags : , , , , , ,