Ne solidarizăm cu prietenii noştri din Kiev după atacul violent asupra centrului lor cultural

vcrc

VCRC, Kiev
Ne solidarizăm cu prietenii noştri din Kiev după atacul violent asupra centrului lor cultural
7 februarie 2017

Ne solidarizăm cu prietenii noştri din Kiev după atacul violent asupra centrului lor cultural

Astăzi, când colegii noştri de la VCRC au fost atacaţi, ne exprimăm solidaritatea şi vă asigurăm că suntem pregătiţi să susţinem centrul din Kiev în orice modalitate posibilă.

Persoane anonime au atacat expoziţia lui Davyd Chychkan „Oportunitatea ratată”, organizată de către Centrul de Cercetare în domeniul Artelor Vizuale din Kiev. Mai mult de 15 bărbaţi mascaţi au luat cu asalt clădirea şi au terorizat un paznic, bătându-l şi împrăştiind gaz lacrimogen. Ei au distrus expoziţia, au nimicit lucrările de artă şi au spart zidurile cu ciocane. În timp ce unii îl intimidau pe paznic, alţii au scris cu spray pe pereţi gaffitti-uri precum „Trăiască Ucraina” şi „Slugoii Moscovei”.

„Convcentrându-se asupra temei războiului şi asupra situaţiei din Ucraina de după Maidan, Oportunitatea Ratată pună întrebările care au fost prezente de mai mult de trei ani: ce a fost acest eveniment şi ce ar fi putut să devină. Conform lui Davyd Chychkan, Maidanul este o oportunitate ratată pentru societatea ucraineană de a realiza o revoluţie socială, care ar însemna nu numai să apere demnitatea, ci mai curând de a câştiga condiţii de viaţă decente”, scrie VCRC în catalogul expoziţiei.

Pentru Davyd Chychkan, activismul său politic este inseparabil de practica artistică. Ca anarhist, cu lucrările sale artistice (de la artă stradală, până la serii de grafică) el politizează discursul artei ucrainene contemporane, preschimbând-o într-un instrument al transformării politice a societăţii.

Centrul de Cercetare în domeniul Artelor Vizuale a fost fondat în capitala Ucrainei, oraşul Kiev, în 2008, ca o platformă pentru o colaborare dintre personalităţile din mediul academic, artişti şi activişti. Centrul este un teren de întâlnire intermediatic pentru activism social şi programe artistice progresiste care face o contribuţie fără precedent la modelarea producţiei culturale şi a dezbaterilor în Kiev, în Ucraina şi în regiune.

Dorim să ne exprimăm solidaritatea cu prietenii noştri din Kiev. Centrul cultural condus de VCRC este un loc pe care-l admirăm şi îl apreciem. Krytyka Polytyczna a susţinut şi a cooperat cu VCRC de mulţi ani. Centrul a fost un loc unde echipa de editori Criticii Politice se întâlnea cu colaboratori din Republica Cehă, Slovacia, Ucraina, Rusia, Polonia şi Belorusia. În 2015 VCRC a fost distins cu Premiul Prinţesa Margriet de către Fundaţia Culturală Europeană. „Dedicaţia lor în a susţine un mediu vibrant şi inclusiv implică o participare mai largă a publicului şi subliniază rolul central pe care-l are cultura în dezvoltarea democratică a culturilor din Europa.”, a declarat Katherine Watson, Directorul ECF.

Ne întâlnim cu prietenii noştri din VCRC în fiecare an la în cardul reuniunii din Europa Centrrală şi de Est de la Cieszyn şi coproducem expoziţii. Acţionăm împreună, ne susţinem reciproc şi prietenia noastră ne inspiră în fiecare lucrare.

Astăzi, când camarazii noştri de la VCRC au fost atacaţi, ne exprimăm solidaritatea şi vă sigirăm că suntem gata să susţinem centrul din Kiev în orice mod posibil.

Suntem împotriva agresiunii! Suntem împotriva violenţei!

Tags : ,