Aproprierea prin artă a spațiului public – un ciclu de conferințe la AMTAP / Appropriation of public space through art – a cycle of conferences at AMTFA, 9 decembrie 2015 – 23 martie 2016

DSC09083_web

Aproprierea prin artă a spațiului public – un ciclu de conferințe la AMTAP / Appropriation of public space through art – a cycle of conferences at AMTFA, 9 decembrie 2015 – 23 martie 2016
Galeria BUNCHER (Facultatea Arte Plastice, Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice)
str. 31 August 1989, nr. 137, Chișinău


– – – scroll down for English version – – –

RO
– – – – –

Aproprierea prin artă a spațiului public
9 decembrie 2015 – 23 martie 2016
Galeria BUNCHER (Facultatea Arte Plastice, Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice)
str. 31 August 1989, nr. 137, Chișinău

Proiect Pilot – MA Teorie și Critică în Artă, Practici Curatoriale

Proiectul presupune un curs de formare/pilot care anticipă și pregătește terenul pentru lansarea în viitor a unui program de masterat ce va aborda din punct de vedere teoretic și va propune perspective critice asupra domeniului artei contemporane, de asemenea va analiza diverse practici curatoriale. Ne propunem să organizam un ciclu de lecții publice, de care să beneficieze studenții și profesorii de la AMTAP, cu participarea diverșilor specialiști și experți în domeniu din Moldova și din alte țări, invitați să contribuie la subiectul – Spațiul și Sfera Publică, cu un accent pe practici ale curatoriilor și organizațiilor/inițiatielor artistice din Moldova, România și Ucraina (Lilia DRAGNEVA).

Program

9 decembrie 2015, ora 16:00
Ovidiu ȚICHINDELEANU: Vederi Diferite

O introducere în istoria culturală a privirii, pe baza unei serii în desfăşurare de investigaţii despre memorie, sensibilităţi sociale şi artistice. Aşa cum peisajele din jurul nostru sînt în mare parte făcute de om, privirea însăşi e o realitate istorică, nu doar un dat natural, însă perceperea selecţiilor făcute de ochi diferiţi şi a sensurilor ataşate celor vizibile necesită atentie si educatie. Miza comună a artei contemporane şi a teoriei critice rămîne tocmai raportarea la sensibilităţi sociale în curs de constituire şi relaţia lumii vizuale cu sensul şi nonsensul. Cursul propune o introducere conceptuală în două moduri diferite ale privirii, cu exemple ilustrative din pictură, tehnologie, arhitectură şi viaţa cotidiană, iar studenţii sînt invitaţi să participe, realizind un experiment practic.

16 decembrie 2015, ora 16:00
Dan ACOSTIOAEI: secular / religios / public / privat (Despre hegemonizarea spatiului public) – prezentare de artist

Inversarea pardigmei sociale în Romania de după 1989 este marcată de progresiva demantelare a Statului, evoluția urbanului devenind o sumă de intițiative individuale haotice. Planificarea excesivă, ca instrument autoritar, se transformă în ultimii 25 de ani într-un apanaj al intereselor private, unde bunul public este modedă de schimb a retoricii electorale. Inseția catedralelor în centrul cartierelor de blocuri sau în centrul campusurilor universitare devine imaginea simbolică ale revanșei privatului și a lipsei de politică urbană. Destructurarea și hegemonizarea spațiului public este reflectată în orientarea aproape exclusivă spre consum a activităților de socializare, ele fiind polarizate în jurul mall-urilor.

22 decembrie 2015, ora 16:00
Vitalie SPRÎNCEANĂ: Producția artistică condiționată de noi realități economice

În contextul sistemului economic neoliberal în care relațiile de piață penetrează toate sistemele și relațiile sociale (inclusiv cele neeconomice), păstrarea caracterului non-profit al spațiilor publice devine o chestiune crucială pentru infrastructura democratică a societății noastre. În acest context arta poate servi drept instrument pentru protejarea spațiilor publice, pentru scoaterea lor din circuitul comercial, pentru reîntoarcerea funcțiilor lor comunitare.
În prezentarea mea voi oferi o teorie a transformărilor economice, o reflecție asupra transformărilor spațiilor publice în capitalism dar și a mijloacelor de expresie artistică prin care artiștii reacționează la aceste transformări.

13 ianuarie 2016, ora 16:00
Vladimir US: Practici artistice noi – un factor al democratizării sociale

Începînd cu anul 2007 Asociația Oberliht a început să se preocupe de transformările urbane, care au marcat într-un mod negativ Chișinăul și spațiile publice din oraș. Privatizarea și concesionarea unor spații și terenuri publice a dus la dispariția infrastructurii culturale (cinematografe, galerii, cluburi de creație) și sportive (stadioanele, piscinele), a redus suprafața spațiilor verzi (parcuri, lacuri) și altui tip de infrastructură socială (terenuri de joacă, cantine, surse de apă). În consecință aceste spații au devenit inaccesibile pentru majoritatea locuitorilor, fapt care a discrimitat populația cu venit mediu și cea săracă, producînd o societate inegală.
În cadrul acestei prezentări mă voi opri asupra proiectelor artistice implementate și prezentate pe parcursul ultimilor 5-7 ani în spațiile publice din Chișinău și nu în galerii de artă sau în muzee. Vom analiza artiști ce au propus noi modalități de lucru, ce s-au raportat într-un anumit mod la locul în care s-a intervenit cu mijloace artistice (proiecte site-specifice, artivism, partizaning etc.) și care problematizează subiecte sociale relevante, optînd pentru un oraș mai democratic și mai accesibil pentru toți.

Prezentarea poate fi vizualizată aici: https://vimeo.com/173892180

20 ianuarie 2016, ora 16:00
Lilia DRAGNEVA: Spații Artistice Alternative – noi oportunități de participare pentru tineri artiști

În cadrul prelegerii vor fi prezentate proiectele: Alernative KunsTraume și KulTour, ambele lansate de Institutul Goethe, București, și Ministerul de Externe din Germania, în Moldova și Ucraina de Sud. Un proiect, care este deja la a doua ediție, organizat în ideea explorării posibilităților comunității artistice din Moldova și Ucraina, de a revendica spațiile abandonate sau neutilizate și refolosirea lor în interesul societății civile și a comunității locale. Vor fi prezentate de asemenea exemple de gestionare a acestor spații, printr-o serie de proiecte/evenimente artistice organizate pe parcursul acestor doi ani.

17 februarie 2016, ora 16:00
Ștefan RUSU: Practici artistice și transformarea sferei publice în contextul post-socialist.
Cazul Republicii Moldova și a orașului Chișinău.

Obiectivul prelegerii vor fi procesele de transformare urbană care sau produs în orașul Chișinău în perioada socialistă (între 1944-89), dar și în perioada independenței de după 92 care vor fi corelate cu aspectele transformării sferei publice investigate în cadrul proiectului CHIȘINĂU – Artă, Cercetare în Sfera Publică, realizat de Centrul KSAK în 2010. Un alt aspect important pe care îl vom discuta este formatul inter-disciplinar prin intermediul căruia au fost analizate discursurile politice și instituționale dominante ce au format societatea și peisajul urban în decursul istoriei recente. Pe lîngă aceste direcții de bază a proiectului vor fi prezentate practicile artistice a unor artiști vizuali din Moldova (Tatiana Fiodorova, Dumitru Oboroc, Ghenadie Popescu, etc.) și altora din contextul Est European (Joanna Raikovska/PL, Nomeda si Gediminas URBONAS/NL-LT, Rena RAEDLE si Vladan JEREMIC, DE-SRB, Indre KLIMAITE/LT)

Prezentarea poate fi vizualizată aici: https://vimeo.com/166196997

2 martie 2016, ora 16:00
Ștefan RUSU: Practica artistică ca dispozitiv de re-imaginare a contextului social.

Prelegerea va fi axată pe practici artistice și curatoriale de activare a spațiului public. În special va fi vorba de proiectul Spații în Mișcare realizat în 2014 la Dushanbe care a investigat statutul spațiilor publice și metode de activare prin intermediul practicilor artistice și sociale în contextul Asiei Centrale. Vom prezenta strategii și tactici de activare a spațiului public în condițiille regimurilor autoritare și a situației precare în care activează inițiativele și ong-urile din regiune.
Pe de altă parte vom vorbi de practici artistice, în speță vom prezenta practica lui Ștefan Rusu. Începînd cu 2006 Ștefan Rusu a dezvoltat o serie de proiecte-intervenții în spațiul public, printre care este replica unui apartament socialist (garsonieră) – Apartamentul Deschis produs în colaborare cu Asociația Oberliht care a fost activat în 2009 și care ține de crearea unei platforme de producție culturală și procesul de regenerare a spațiului public la Chișinău. O altă intervenție Block 89 a fost realizată în cadrul proiectului itinerant KNOT în microraionul Ursinov din Warsovia. Urmărind oarecum același traseu de activare a spațiului public din suburbia orașului Stockholm a fost realizat Balconul Flotant care dezbate problema segregării populației migratoare și gentrificării zonei de locuit din suburbia Husby, dar și cu chestiunea eradierii ‘fîșiei verzi” din planul de dezvoltare a zonei.

23 martie 2016, ora 16:00
Jorg SHELLER: Mimesis ca metodă? Artă, Teorie şi Cercetare la Departamentul de Artă şi Media, Universitatea de Artă din Zurich.

30 martie 2016, ora 16:00
Leonid VOIȚEHOV: Explorarea zăcămintelor artistice

1. Deplasarea din real in virtual. Despre ce a avertizat Paul Virilio.
2. Stringeti apa sau raminem pe uscat.
3. Deschiderea sezonului teatral. Drama cu tiltlul “ Totul e terminat”.
4. Incarcare. Timpul, un spatiu incarcat(plin).
5. Univers si Multivers.
6. Multa duhoare din nimic.
7. Nick Bostrom – privighetori ale simularii.

– – –

Dan ACOSTIOAEI trăieşte şi lucrează în Iaşi, România. Este artist vizual şi predă la Universitatea de Arte „George Enescu” din Iaşi. Lucrările sale se concentrează asupra modelelor identitare ale tranziției societății românești și asupra granițelor ideologice dintre sfera economică și condițiile producției artistice în Estul Europei. Proiectele sale au fost expuse în expoziții precum One Sixth of the Earth – Ecologies of Image, MUSAC, Leon, Spania (2012), Transitland: videoart in Central and Eastern Europe 1989-2009, Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofia, Madrid, Spania (2010), Illuminations, Level 2 Gallery, Tate Modern, Londra, Marea Britanie (2007), În vremuri de speranță și neliniște. Artă critică din Iași, MNAC, București (2015).

Lilia DRAGNEVA este o artistă, curator şi cercetătoare din Chişinău, Moldova. Din 1999 ea a este Directorul Centrului de Artă Contemporană KSAK din Chişinău şi curatoarea proiectului ALTE ARTE TV, care a fost difuzat la Televiziunea Naţională a Moldovei în cadrul proiectului „relaţii” (din 2004). Este de asemenea cercetătoare la Academia de Ştiinţe a Moldovei şi profesoară de istorie a artei la Academia de Stat a Artelor, printre altele. Cercetarea mea se concentrează asupra necesităţilor unei educaţii alternative în domeniul artei contemporane, posibilităţi de cooperare cu diverse instituţii de educaţie (de arte) şi căi pentru a stimula gramaţia artistică pentru un public mai larg.

Ştefan RUSU (1964, Kâietu, Moldova) este artist vizual şi curator, actualmente stabilit la Bishkek, Kyrgyzstan. Agenda sa artistică și curatorială este strâns legată de procesele și schimbările survenite în societățile post-socialiste după 1989. Între anii 2005-06 a urmat Programul Curatorial în cadrul Institutului de Artă Contemporană Stichting DE APPEL din Amsterdam, unde a co-produs proiectul “Mercury in Retrograde”. În 2010 a făcut o resedință artistică la Centre International d’Accueil et d’Echanges des Récollets, Paris unde a realizat proiectul – “Drifting Identity Station”, în cursul aceluiaș an urmează o resedință în SUA în cadrul programului ARTSLINK unde face o o cercetare și un schimb de experiență în cadrul programul curatorial de la California College of the Arts din San Francisco.
Transformări urbane și schimbările fundamentale survenite în sfera publică au stat la baza unui alt demers curatorial – CHIȘINĂU – Arta, Cercetare in Sfera Publică (2010) – o platformă trans-disciplinară de investigare a discursurilor instituționale și politice dominante care au modelat peisajul urban al orașului în decursul istoriei recente.
Printre proiectele sale notabile se număra “Apartamentul Deschis” – o replică la scara reală a unui apartament de tip socialist realizat la Chișinău (2009) în colaborare cu Asociatia Oberliht și “Block-89” (2010) în cadrul proiectului KNOT din Warsovia. Aceasta serie de interventii a continuat cu proiectul “Balconul Flotant” (2011) – o intervenție în cartierul residential Husby din Stokholm, care a abordat problema segregarii populației migrante, gentrificarea cartierului, laolaltă cu chestiunea privatizării “fâșiei verzi” din preajma cartierului ce urmează a fi radiată din țesutul urban.
În 2012 a participat la Bienala din Berlin (ediția 7), unde a prezentat “Reclaiming the City” – un documentar de investigație și o reflecție asupra schimbărilor socio-economice dramatice, transformărilor structurale pe care le-a suportat orașul după căderea zidului de la Berlin și a impactului proceselor de gentrificare asupra spațiului public.

Vitalie SPRÎNCEANĂ este sociolog și intelectual public co-fondator al platformei de gîndire critică PLATZFORMA.md. Studii de licență în Bulgaria (Științe Politice), masterat în Filosofie la Chișinău (USM), actualmente doctorand la George Mason University, SUA. Interese în: sociologie urbană, sociologie a religiei, sociologie politică.

Ovidiu ŢICHINDELEANU e filosof şi teoretician al culturii. Studii de filosofie la Cluj, Strasbourg şi Binghamton, Doctor în Filosofie (Binghamton University) cu o teză despre mediile moderne şi arheologia cunoaşterii la 1900, în curs de publicare în limba engleză. Co-fondator al revistei independente Philosophy&Stuff (1997–2001), co-fondator al platformelor Indymedia România (2004), CriticAtac.ro (2010), LeftEast (2012). Redactor al revistei IDEA artă + societate şi coordonator de colecţie al editurii IDEA Design & Print. Editor, cu V. Ernu, C. Rogozanu, C. Şiulea, al volumului Iluzia anticomunismului (Chişinău: Cartier, 2008). Editor, cu Konrad Petrovszky, al volumului Revoluţia Română televizată. Contribuţii la istoria culturală a mediilor (Cluj, Idea Design & Print, 2009).

Vladimir US este un artist și curator stabilit în Chișinău, Moldova, membru fondator al Asociației Tinerilor Artiști Oberliht. A studiat artă, curatoriat, management cultural și politici culturale la Chișinău, Grenoble și Belgrad. Prin lucrările și proiectele sale recente, Vladimir explorează procesele de transformare a spațiului public în orașele post-sovietice, fiind totodată interesat de nevoia de conceptualizare a rețelei spațiilor publice alternative din Chișinău.

Leonid VOIȚEHOV este un pictor și grafician, autor de acțiuni, performance-uri și instalații. S-a născut în 1955 și traiește în orașul Odesa (Ucraina). În trecut a studiat pictura și grafica la Universitatea Pedagogică Grekov, apoi la facultatea de arhitectură a Universității de Construcție și Inginerie Ușinskii din Odesa.

Jorg SCHELLER este un istoric de artă, jurnalist și muzician stabilit în orașul Berna (Elveția). El a studiat istoria artei, filosofia, artă media și anglistică. Din 2009 pînă în 2012 a lucrat în calitate de cercetător la Institutul Elvețian pentru Cercetare în Artă din Zurich și în calitate de profesor asistent la Universitatea din Siegen.

– – –

Aproprierea prin artă a spațiului public este un program organizat de Asociația Oberliht în colaborare cu Centrul pentru Artă Contemporană, Chișinău [ksa:k] și Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, Facultatea Arte Plastice, și este susținut de Fundația Culturală Europeană în cadrul proiectului Acțiune Colectivă pentru Bunurile Comune. Scopul acestui program este de a introduce noi module educaționale în sfera educației artistice din Moldova și de a familiariza publicul cu noile tendințe în artă din Moldova și din regiune.

IMG_3671_web

EN
– – – – –

Appropriation of public space through art
December 9, 2015 – March 23, 2016
BUNCHER Gallery (Faculty of Fine Arts, Academy of Music, Theatre and Fine Arts)
31 August 1989 str., nr. 137, Chisinau

Pilot Project – MA Theory and Criticism in Art, Curatorial Practices

The project includes a pilot/formation course that anticipates and prepares the ground for launching in the future of a Master Program focused on the theoretical and critical processes in contemporary art, as well as on curatorial practices. We intend to organize a cycle of lessons for students and professors from AMTFA, led by specialists and experts in the field from the Republic of Moldova and other countries, and invite them to contribute to the topic – the Public Space and Sphere with an emphasis put on a series of curatorial practices and on arts organizations/initiatives from Moldova, Romania and Ukraine (Lilia DRAGNEVA).

Program

December 9, 2015, 4 pm
Ovidiu TICHINDELEANU: Different Views

An introduction into the cultural history of sight, based on a series of investigations in progress on memory, social and artistic sensibilities. As the surrounding landscapes are made mostly by man, sight itself is a historical reality, not only an ability given by nature, nevertheless the perception of selection made by different eyes and of the meanings associated to the visible things requires attention and education. The common stake of contemporary art and critical theory remains especially the relation to social sensibilities in process of shaping and the relation of visual world with sense and nonsense. The course proposes a conceptual introduction into two different modes of view, with illustrative examples from painting, technology, architecture and daily life, and the students are invited to participate in doing a practical experiment.

December 16, 2015, 4 pm
Dan ACOSTIOAEI: “secular / religious / public / private (about the hegemonization of public space) – artist’s presentation

The reversal of the social paradigm in Romania after 1989 is marked by a progressive dismantlement of the State, the evolution of the urban becoming a sum of chaotic individual initiatives. The excessive planning, as authoritarian instrument, turns within the past 25 years into a privilege of private interests, where the public good is an exchange coin of the election rhetoric. The insertion of the cathedrals in the center of the residential blocks districts or in the center of the university campuses becomes the symbolic image of the revenge of the private and of the lack of urban policy. The destructuralization and hegemonization of public space is reflected in the almost exclusive orientation towards consumption of the activities of socializing, these being polarized around the malls.

December 22, 2015, 4 pm
Vitalie SPRINCEANA: Artistic production conditioned by new economic realities

Within the context of the neoliberal economic system in which market relations penetrate all systems and social relations (including the non-economical ones), keeping the non-profit status of public spaces becomes a crucial issue for the democratic infrastructure of our society.
In this context art can serve as an instrument for protecting the public spaces, for their withdrawal from the commercial circuit, for the return of their community functions.
In my presentation, I shall offer a theory of economic transformation, a reflection on the economic transformations in capitalism, and also of the means of artistic expression through which the artists react to these transformations.

January 13, 2016, 4 pm
Vladimir US: New artistic practices – factor of social democratization

Starting with year 2007, the Association Oberliht began to be concerned by the urban transformations that marked in a negative way the city of Chisinau and the public spaces of the city. The privatization and concession of some public spaces and terrains has led to the disappearance of the cultural infrastructure (movie theaters, art galleries, creative clubs) and of sports (stadiums, swimming pools), has reduced the surface of green areas (parks, lakes) and other types of social infrastructure (playgrounds, cantinas, sources of water). In consequence, these spaces became inaccessible for most of the inhabitants, which discriminated the population with average and low income, shaping an unequal society. Within this presentation, I will emphasize the artistic projects implemented within the last 5-7 years in the public spaces of Chisinau, outside of art galleries and museum spaces. We will analyze artists who proposed new ways of working, who related themselves in a certain way to the places in which they intervened with artistic means (site-specific projects, activism, partisaning etc.) and which tackled relevant social issues, opting for a more democratic and more open city for everybody.

January 20, 2016, 4 pm
Lilia DRAGNEVA: Alternative art spaces. New opportunities of participation for emerging artists

Within the lecture shall be presented the projects Alternative KunsTraume and KulTour, both financed by the Goethe Institute in Bucharest and the German Foreign Ministry, in Moldova and Southern Ukraine. A project that is already at its second edition, organized with the purpose of exploring the possibilities of the artistic community in Moldova and Ukraine, to claim the abandoned or unused spaces and its reuse for the interest of the civil society and local community. There shall be also presented examples of managing these spaces, through a series of projects-artistic events organized within the past two years.

February 17, 2016, 4 pm
Stefan RUSU: Art practices and the transformation of public sphere in the post-socialist context.
The case of the Republic of Moldova and the city of Chisinau.

The objective of this lecture will be the processes of urban transformation which took place in the city of Chisinau in the socialist period (between 1944-1989), but also in the period of independence after 92 that will be correlated with the aspects of the transformation of public sphere investigated as part of project CHISINAU – Art, Research in the Public Sphere realized by KSAK Center in 2010. Another important aspect that we will discuss is the interdisciplinary format through which there have been analyzed the dominating political and institutional discourses that shaped the society and the urban scape in the recent history. Beside these basic directions of the project, there will be presented the artistic practices of some visual artists from Moldova (Tatiana Fiodorova, Dumitru Oboroc, Ghenadie Popescu etc.) and others within the Eastern-European context (Joanna Raikovska/PL, Nomeda and Gediminas URBONAS/NL-LT, Rena RAEDLE and Vadan JEREMIC, DE-SRB, Indre KLIMAITE/LT).

March 2, 2016, 4 pm
Stefan RUSU: Artistic practice as device for re-imagining the social context.

The lecture will be focused on curator and artistic practices for activating the public space. This would especially include the project Spaces in Motion organized in 2014 in Dushanbe, which investigated the status of public spaces and the method of activation through artistic and social practices within the context of Central Asia. We will present strategies and tactics of activation of the public space under the conditions of authoritarian regimes and the precarious conditions in which the NGOs in the region activate.
On the other hand we will speak about artistic practices, especially we will present Stefan Rusu’s practice. Starting with 2008, Stefan Rusu developed a series of projects-interventions in the public space, among which is the replica of a socialist apartment (one-room flat) – the Open Apartment, produced in collaboration with Oberliht Association, which was activated in 2009 and is part of the creation of a platform for cultural productions and the process of regeneration of the public space in Chisinau.
Another intervention, Block 89, has been realized as part of itinerary project KNOT in the Ursinov microdistrict in Warsaw. Somehow following the same path of activating the public space in the suburb of the city of Stockholm has been realized the Floating Balcony, which tackled the issue of the segregation of migratory population and the gentrification of the residential area in the Husby suburb, and also the question of erasing the “green line” from the development plan of the area.

The presentation can be wached here: https://vimeo.com/166196997

March 23, 2016, 4 pm
Jorg SCHELLER: Mimesis as Method? Art, Theory, and Research at the Department of Art & Media, Zurich University of the Arts.

March 30, 2016, 4 pm
Leonid VOITSEKHOV: Exploration of artistic deposit

1. Moving from the real to virtual. What Paul Virilio warned about.
2. Squeeze the water or have dried residue.
3. The opening of the theatrical season. Drama entitled “Everything is over”
4. Filling. The time, a filled space.
5. Universe and Multiverse.
6. Many stink from nothing.
7. Nick Bostrom – nightingales of simulation.

– – –

Dan ACOSTIOAEI lives and works in Iaşi, Romania. He is a visual artist and he holds a teaching position at University of Arts ”George Enescu” in Iaşi. Acostioaei’s works focus on the identity models of the Romanian society in transition and on the ideological boundaries between the economic sphere and the conditions of artistic production within former Eastern Bloc. His projects were exhibited în One Sixth of the Earth – Ecologies of Image, MUSAC, Leon, Spain (2012), Transitland: videoart in Central and Eastern Europe 1989-2009, Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofia, Madrid, Spain (2010), Illuminations, Level 2 Gallery, Tate Modern, London, U.K. (2007), In times of hope and restlessness. Critical art from Iasi, MNAC, Bucharest (2015).

Lilia DRAGNEVA is an artist, curator and researcher, based in Chisinau, Moldova. Since 1999, she has been the Director of the Center of Contemporary Art [ksa:k] in Chisinau, and curator of the ALTE ARTE TV – which was broadcasted on national Moldovan TV in the framework of “relations” (since 2004). She is also a researcher in the Moldovan Academy of Science and an art history teacher at the State Academy of Arts, among others. My research focuses on the needs for alternative educational models in the fields of contemporary arts, possibilities of cooperating with various (art-) educational institutions and ways to stimulate artistic literacy among a wider public.

Stefan RUSU (b. 1964 in Kâietu, Moldova) is a visual artist, curator, editor, and filmmaker, currently based in Bishkek, Kyrgyzstan. His artistic/curatorial agenda is geared towards the processes of transformation and changes in post-socialist societies after 1989. In 2005-2006 he attended the Curatorial Training Program at De Appel art center from Amsterdam where he co-curated Mercury in Retrograde. In the course of the same year (2010) he was in residence at Centre International d’Accueil et d’Echanges des Récollets, Paris where he realised a curatorial research project – Drifting Identity Station. The same year he was awarded a CEC Artslink Fellowship and completed the residence at the Graduate Program in Curatorial Practice of the California College of the Arts, San Francisco.
Urban transformations and the changes occurred in the public sphere where the subjects of his other curatorial endeavour – CHIȘINĂU – Art, Research in the Public Sphere (2010) – a cross-disciplinary platform that investigated the dominant institutional and political discourses that have shaped the society and the urban landscape of town in the course of its recent history.
Beginning with 2009 he developed a number of interventions in the public space, among which is Flat Space – a functional replica of socialist apartment commissioned by Oberliht Young Artists Association from Chisinau and Block 89(2010) – a site-specific intervention realised in the frame of KNOT Project in Ursinov district from Warsaw. Following this path he designed Floating Balcony (2011) – an intervention in Husby district from Stockholm that deals with the segregation of the migrant population, gentrification of the Husby housing area and a threat of privatising “green line” and its following erasure from the urban fabric.
In 2012 participated in the 7th Berlin Biennial with Reclaiming the City – an investigative documentary, which reflects on dramatic social-economic structural changes, the physical transformation of the city following the dismantling of Berlin wall and the impact of gentrification processes on public space.

Vitalie SPRINCEANA is a sociologist and public intellectual, co-founder of the platform of critical thinking PLATZFORMA. License studies in Bulgaria (Political Sciences), Master in Philosophy in Chisinau (USM), in the present PhD at George Mason University, USA. Intersts in: urban sociology, sociology of religion, political sociology.

Ovidiu TICHINDELEANU is a philosopher and theorist of culture. Studies of philosophy in Cluj, Strasbourg and Binghamton. PhD in Philosophy (Binghamton University) with a thesis on modern media and archeology of knowledge at 1900, in course of publication in English. Co-founder of the independent magazine Philosophy&Stuff (1997-2001), co-founder of platforms Indymedia Romania (2004), CriticAtac.ro (2010), LeftEast (2012). Editor of magazine IDEA art + society and coordinator of collection at IDEA Design & Print Publishing House. Editor, with V. Ernu, C. Rogozanu, C. Siulea, of the volume The Illusion of Anticommunism (Chisinau, Cartier, 2008). Editor, with Konrad Petrovsky, of volume The Televised Romanian Revolution. Contributions to the cultural history of the media (Cluj, Idea Design & Print, 2009).

Vladimir US is an artist and curator based in Chisinau, Moldova, founding member of Oberliht Young Artists Association. He studied art, curating, cultural management and cultural policy in Chisinau, Grenoble and Belgrade. Through his recent works and projects he examines the processes of transformation of the public space in post-Soviet cities along with the need for conceptualizing an alternative network of public spaces in Chisinau.

Leonid VOITSEKHOV is a painter and graphic illustrator; he is an author of actions, performances and installations. He was born in 1955 and lives in Odessa (Ukraine). He studied painting and graphics at Pedagogical University Grekov and at Architecture Faculty of Ushinski University of Construction and Engineering in Odessa.

Jorg SHELLER is an art historian, journalist and musician based in Berne (CH) and in various express trains. He studied art history, philosophy, media art and anglistics. From 2009 to 2012 he worked as a researcher at the Swiss Institute for Art Research in Zurich and as assistant professor at the University of Siegen.

– – –

Appropriation of public space through art is a program organized by Oberliht Association in collaboration with Contemporary Art Centre from Chisinau and Academy of Music, Theatre and Fine Arts, Faculty of Fine Arts, with the support of European Cultural Foundation in the frame of Connected Action for the Commons project. The program aims to introduce new educational modules in the artistic education curricula and to familiarize the publics with new tendencies in art from Moldova and from the region.

ksak

Logo-FAP

Connected_action_logo_logo_black_big_web

Tags : , , , , , ,