EDU-ART: Orașul ca scenă a creativității. Nevoia de implicare pentru un oraș cu identitate – training condus de Mihai STAMATI și Alexandru MUNTEANU (24-25 mai 2019)

CU

EDU-ART
Apel de participare – Orașul ca scenă a creativității – training condus de Mihai STAMATI și Alexandru MUNTEANU (24-25 mai 2019)

Edu-Art – educaţie artistică non-formală pentru o generaţie de tineri implicați social şi integrați din punct de vedere profesional

Proiectul urmărește să contribuie la formarea unei generații de artiști activi din punct de vedere civic și pregătiți din punct de vedere profesional, pentru a se realiza în plan național și internaţional.

Proiectul Edu-Art îşi propune să ofere tinerilor artişti suport metodologic şi practic pentru o activitate artistică într-o lume aflată în proces de transformare sub presiunea unor factori de ordin global (cerințele înalte de acces pe piața muncii și compeatitivitatea existenta în cîmpul artistic, migrația masivă pe plan internațional, precaritatea lucrului în domeniul culturii etc.) şi pregătirea acestora pentru realizarea profesională pe plan internaţional.

Orașul ca scenă a creativității. Nevoia de implicare pentru un oraș cu identitate – training condus de Mihai STAMATI și Alexandru MUNTEANU, 24-25 mai 2019
Zpațiu, str. Al. Șciusev 103, Chișinău 

Identitatea este unul dintre obiectivele esențiale pentru un viitor mai bun al mediului.Oamenii ar trebui să simtă că o parte din mediu le aparține, individual și colectiv, o parte pentru care le pasă și sunt responsabili, indiferent dacă este proprietatea lor privata sau nu. La nivel urban, mediul ar trebui să fie în așa fel încât să încurajeze oamenii să se exprime și să se implice.

Trainingul are drept scop încurajarea și motivarea tinerilor din domeniile creative să se implice la dezvoltarea spațiului public prin inițiative  și viziuni proprii. Urmărim inițierea individualităților, sau a grupurilor în abordarea subiectelor sociale în procesul lor de creație prin conștientizare și valorificare ca elemente identitare mediului în care trăiesc.

Vom analiza experiențe anterioare, modele de implicare în viața spațiului public și în final vă vom provoca într-un exercițiu comun de acțiune prin mijloace creative la rezolvarea unei probleme, sau valorificarea unui fenomen social.

În cazul în care ești student, tânăr artist sau ești în căutarea unor oportunități noi de participare culturală și dezvoltare personală te rugăm să completezi acest formular de participare.

data limită: 22 mai 2019 (23:59)

vârsta participanților: 18-25 ani
Participarea la training este gratuită.
Cheltuielile legate de transport interurban și mese vor fi acoperite de organizatori.
Se va acorda prioritate studenților de la facultățile de artă, arhitectură, design și urbanism, management cultural, antropologie și sociologie.Trainingurile se vor desfășura în limba română.

– – –

Alexandru Munteanu [MD] este membru-fondator și peședinte la Centrul de Urbanism la Chișinău. A absolvit masteratul în cardul Erasmus Mundus. În primul an a studiat despre Cooperare Internațională în Dezvoltarea Urbană la Universitatea Tehnică din Darmstadt, Germania. În anul doi a mers la Institutul de Urbanism din Grenoble, Franța. Aici a urmat specialitatea Urbanism, Habitat și Cooperare Internațională. După absolvirea universității a mers la Beijing pentru un stagiu de practică. La Beijing a lucrat cu organizația internațională Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH, în sectorul transportului și dezvoltării durabile. A contribuit la organizarea atelierelor de lucru pentru și cu autoritățile chineze. A participat în realizarea studiilor și conceptelor de transport și dezvoltare durabilă pentru China și Beijing, în particular.

Mihai STAMATI [MD] este fondator al Atelierului de Design Mihai Stamati unde, de la un proiect la altul, crează, punând valoare pe concept, inovare și promovarea culturii estetice prin design. A absolvit Design Industrial la UTM.
Este autor al mai multor proiecte de mobilier urban implementate în R. Moldova și Franța, printre care „Copacul de la Bibliotecă”, Chișinău 2018, și „Le gardien des Souvenirs”, ICR Paris în 2009. A participat la Bienala Internațională de Design Saint Etienne 2017, Franța, cu o colecție de mobilier inspirat din tehnici și materiale tradiționale – ”Quintessence”. A explorat diverse laturi ale designului de obiect, realizând colecții expuse la festivaluri de design precum Viena Design Week, Romanian Design Week, Stockholm Design Week, Milano, Bruxelles și alte. În 2013 a lansat colecția „Design Dedicat Copiilor” pe care continuă să o dezvolte cu atenție la detalii. Se implică activ în viața orașului alături de colegi de la Centrul de Urbanism.

Edu-Art este un program organizat de Asociația Oberliht în colaborare cu Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, Facultatea Arte Plastice, și este susținut de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova. Scopul acestui program este de a introduce noi module educaționale în sfera educației artistice din Moldova și de a familiariza publicul cu noile tendințe în artă din Moldova și din regiune.

MECC-LOGO-new

Tags : ,